L’Alcalde de Barcelona signa el decret de serveis mínims municipals per a la convocatòria de vaga general

» L’Ajuntament de Barcelona mantindrà activats els principals serveis municipals per donar resposta a les possibles necessitats dels ciutadans durant la jornada de vaga
» Davant possibles afectacions al servei de recollida d’escombraries, l’Ajuntament de Barcelona demana als ciutadans i als comerços que col.laborin intentant reduïr al màxim la tarda de dimecres la quantitat de residus dipositats per a la seva recollida
» Els transports públics de la ciutat donaran serveis mínims des de les 6.30 fins a les 9.30 del matí, i des de les 17:00 hores fins a les 21:00 hores

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha signat aquest matí el decret de serveis mínims municipals amb motiu de la convocatòria de vaga general prevista pel proper dijous, 29 de març, de 0:00 a 24:00 hores. El decret dóna resposta a la necessitat de cobertura de determinats serveis públics municipals per garantir els serveis considerats essencials per a la ciutadania.

D’aquesta manera el decret preveu mantenir activats els principals serveis municipals per atendre les eventualitats que es puguin produir durant aquesta jornada de vaga i fixa uns serveis mínims per tal que aquests serveis comptin amb personal de guàrdia amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats principals dels barcelonins.

El decret també determina que els Instituts Municipals de Serveis Socials, Educació, Persones amb Discapacitat, Urbanisme, Hisenda, Mercats, Informàtica, BCN Esports, Cultura, Paisatge Urbà i Qualitat i Parcs i Jardins tindran un personal mínim activat, així com l’Agència de Salut Pública, el Patronat Municipal de l’Habitatge, Barcelona Activa i Mercabarna.

Punts que preveu el decret:
Cossos de Seguretat, Prevenció i Salvament
Pel que fa als cossos de seguretat, prevenció i salvament l’Ajuntament de Barcelona fixa el nombre d’efectius necessaris per garantir la seguretat de les persones, els edificis i les instal·lacions.

La Guàrdia Urbana de Barcelona tindrà operativa el 100% de la plantilla, mentre que el Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) ha previst uns serveis mínims del 93% de la plantilla d’intervenció activada durant el dia 29.

Serveis Funeraris i cementiris
Els Serveis Funeraris de Barcelona han dictat uns serveis mínims del 60% de la plantilla. Els cementiris de Barcelona tindran personal de guàrdia d’operacions a Collserola, Les Corts, Montjuic, Poble Nou i Sant Andreu i personal d’incineració a Montjuïc i Collserola, així com personal d’atenció al ciutadà a Joan d’Àustria.

Institut Municipal de Parcs i Jardins
L’Ajuntament de Barcelona garantirà una brigada de manteniment de xarxa de reg de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins per atendre possibles fuites d’aigua o emergències que es puguin donar durant la jornada i una brigada de poda i recollida d’arbrat per caigudes de branques a la via pública o incidències similars, a banda d’altres efectius de vigilància o d’atenció per trucades urgents.

Aparcaments municipals i servei de grua
Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) mantindrà personal de guàrdia a l’estació d’autobusos Barcelona Nord i als aparcaments municipals de B:SM.

Pel que respecta al servei de grua hi haurà disponibles deu unitats en torn de matí, deu en torn de tarda i tres en torn de nit per si durant la jornada de vaga calgués retirar vehicles que interferissin en la mobilitat ciutadana, en cas d’accident, incidències o congestió viària.

Parc Zoològic
El Parc Zoològic tindrà operatius com a mínim setze cuidadors i un veterinari per atendre els animals de la instal·lació.

Per altra banda, el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia comptarà amb dues persones de guàrdia.

Parc d’Atraccions del Tibidabo
Durant la jornada de vaga hi haurà personal per atendre el servei del Funicular i l’aparcament del parc d’atraccions.

Oficines d’Atenció al Ciutadà i 010
L’Ajuntament de Barcelona ha fixat uns serveis mínims d’una persona per cada Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC’s) dels deu districtes de la ciutat.

El servei d’atenció telefònica 010, tindrà personal operatiu, però a causa de la jornada de vaga, el temps de resposta es podrà veure afectat. L’Ajuntament de Barcelona recomana als ciutadans que s’informin de les diferents qüestions i incidències relacionades amb la vaga via web a l’adreça www.bcn.cat; via twitter seguint les informacions a @barcelona_cat o al facebook a l’adreça facebook.com/bcn.cat

Recomanacions als ciutadans de Barcelona
Serveis de neteja i recollida d’escombraries
En previsió que durant la nit del dimecres 28 al dijous 29 no hi hagi servei de recollida d’escombraries, ni servei de recollida de mobles i trastos vells, i que durant el dia 29 tampoc no es presti el servei de neteja de carrers ni el servei de recollida selectiva de paper, vidre i envasos, l’Ajuntament de Barcelona demana a tots els ciutadans/es i comerços que col·laborin intentant reduir al màxim la quantitat de residus dipositats per a la seva recollida a partir de la mateixa tarda del dimecres 28 de març.

Transports públics a la ciutat
Respecte als transports públics que funcionaran a la ciutat de Barcelona, la Generalitat de Catalunya ha dictat una ordre que estableix la prestació de serveis mínims al sector del transport de viatgers.
– Transport de Rodalies operat per Renfe Operadora, Ferrocarril Metropolità de Barcelona SA, Transport de Barcelona SA, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i resta de transports de viatgers urbans i interurbans i Tram (tramvia Trambaix i Trambesós): de 6:30 a 9:30 hores i de 17:00 a 21:00 hores: 1/3 del servei. En tot cas, s’haurà de garantir, com a mínim, un desplaçament complert d’anada i de tornada. D’acord amb aquesta ordre, a les xarxes de bus i metro de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) funcionarà un terç (el 33%) del servei des de les hores fixades. Tant els metros com els autobusos sortiran dels diferents terminals de línia a l’inici de les franges de serveis mínims i completaran tot el trajecte fins a la destinació.
– Servei de transport de persones amb disminució: servei habitual.
– Transport escolar per accedir a centres d’infantil i primària que no tenen transport públic alternatiu: manteniment del servei.
– El servei de llançadora de les terminals de l’aeroport (Trans T1 – T2 UTE): funcionarà al 50% durant tota la jornada.
– En el servei d’autobús que uneix Barcelona amb l’aeroport prestat per Express Autobús: 50% del servei habitual.
– Regionals de Catalunya operat per Renfe Operadora: 1/3 del servei.

L’Ajuntament de Barcelona recomana als ciutadans la màxima planificació possible per tal d’adaptar els seus desplaçaments diaris als serveis mínims fixats per la Generalitat. Pel que fa al Bicing, s’aconsella consultar abans la disponibilitat de bicicletes a través de la pàgina web: www.bicing.cat.

Escoles i centres municipals
Les escoles bressol municipals restaran obertes en el seu horari habitual el dijous 29 de març. Els serveis mínims decretats per la Generalitat de Catalunya per a les escoles bressol (0-3 anys) contemplen una persona de l’equip directiu de cada centre (director/a) i com a mínim un terç de la plantilla d’educadors/es per centre.

En referència als centres municipals d’Ensenyaments Musicals, de la Generalitat ha fixat uns serveis mínims d’una persona de l’equip directiu de cada centre.