President Mas: “Tot i les dificultats, Catalunya té potencial de creixement, bons exemples i grans inversions”

El cap de l’Executiu ha destacat especialment el bon funcionament de sectors com el turístic, el logístic, les telecomunicacions i la recerca
    Artur Mas ha participat avui en la primera trobada Diàlegs Barcelona Centre Logístic
    El president assegura que “no té cap sentit” que el Govern central es plantegi apostar per  la travessia central dels Pirineus

El president, durant la seva intervenció en la trobada Diàlegs Barcelona Centre Logístic
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha llençat avui un missatge d’optimisme respecte a la recuperació econòmica en destacar el “potencial de creixement” de Catalunya i assegurar que, “tot i les grans dificultats, hi ha coses que es mouen, amb bons exemples i grans inversions”. El cap de l’Executiu s’ha referit especialment al creixement de la indústria i de sectors com el turisme, la logística, les telecomunicacions, la recerca o les indústries culturals.

Artur Mas ha expressat la seva confiança en el futur de l’economia durant la seva intervenció en la primera trobada Diàlegs Barcelona Centre Logístic (BCL), que s’ha fet aquest migdia. Barcelona-Catalunya Centre Logístic és una associació que té l’objectiu de posar en valor i incrementar les potencialitats del sistema logístic català i consolidar Catalunya com la principal plataforma logística del sud d’Europa i de la Mediterrània. Amb els Diàlegs, l’associació vol difondre les seves accions en favor de la competitivitat del sistema logístic català.

Entre els punts forts de l’economia catalana, el president Mas ha parlat del creixement del sector del turisme i ha destacat que l’any passat “Catalunya va rebre tres vegades llargues la seva població en forma de turistes”. Així mateix, ha assenyalat que Barcelona és el primer port de creuers d’Europa i el quart del món. Artur Mas també ha remarcat el bon funcionament del sector de les telecomunicacions. En aquest sentit, ha destacat la pròxima celebració del Mobile World Congres a Barcelona i ha apostat per “aprofitar aquesta capitalitat, com estan fent moltes mitjanes empreses de casa nostra”.

Al llarg del seu discurs, el president de la Generalitat ha afirmat que Catalunya “ha d’aspirar a ser l’Holanda del Sud”, orientant-se en el seu model, basat en “economies obertes, sempre industrials, molt recolzades en els laboratoris”. I ha assegurat que el fet que l’exportació catalana sigui el doble que la de Madrid ha de ser “un estímul” per aconseguir aquesta projecció internacional.

Inversions en logística
En l’àmbit de la logística, el cap del Govern ha subratllat que “les inversions més importants que es fan a Catalunya són en aquest camp” i ha posat com a exemple la nova terminal de contenidors del port de Barcelona. El president Mas ha destacat la necessitat dels accessos ferroviaris als ports de Barcelona i Tarragona, entre d’altres inversions. En aquest sentit, ha assegurat que “ara l’excusa serà que no hi ha diners i caldrà que ens conjurem els governs i la societat perquè es faci el que es necessita”.

El president ha dit que “la logística acaba donant impuls, productivitat i eficiència a d’altres activitats” i ha afegit que avui “tothom sap que a les economies més desenvolupades hi ha grans centres de producció que acaben sent grans atractius”.

Prioritzar el corredor ferroviari del Mediterrani
Durant la seva intervenció, Artur Mas ha posat èmfasi en la necessitat de prioritzar les inversions, com el corredor ferroviari del Mediterrani, i ha assegurat que “a Espanya s’han fet unes quantes bestieses” en aquesta matèria, “al costat de coses molt ben fetes, no només a Catalunya”. “Si els recursos són i seran escassos, caldrà prioritzar molt clarament”, ha subratllat.

En aquesta línia, el president ha manifestat que “no té cap sentit” que el Govern central es plantegi recuperar la travessia central dels Pirineus, “no per anar en contra dels aragonesos”, sinó perquè “el sentit econòmic i social és posar els recursos allà on són més productius”. Per aquest motiu, ha destacat que des de la Unió Europea ja s’ha advertit que “així no anem bé”.

El ferrocarril, la gran inversió pendent
Dins la demanda de prioritzar les actuacions que siguin més necessàries, el cap de l’Executiu ha reivindicat que les actuacions en l’àmbit ferroviari “són les grans inversions pendents” i que “els recursos disponibles caldria posar-los aquí”. Artur Mas ha subratllat que les infraestructures són un “tema clau” i que per això el Govern ja ha definit l’agenda catalana del corredor ferroviari. “La ministra de Foment va dir a Barcelona que hi ha més de 5.000 milions d’euros d’inversions pendents en temes ferroviaris. Ho reclamem a Madrid i ho seguirem fent”, ha explicat el president.

El cap de l’Executiu ha assegurat que l’aspiració del Govern és que les infraestructures de Catalunya “estiguin gestionades per les institucions catalanes, de manera directa o concessionada”, però ha destacat que “no es pot competir amb les mans lligades”. En aquest sentit, ha lamentat que en temes d’infraestructures de transport sempre es jugui “amb el terreny inclinat i cap  amunt” i ha assegurat que, avui, el control de les administracions és “antic, més pendent del passat que del futur”.