COMMEMORACIÓ DEL 125è ANIVERSARI DE L’ARRIBADA DEL FERROCARRIL A VILANOVA

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ TITULADA: “EL FERROCARRIL DE VILANOVA: PRIMER PAS DE LA CONNEXIÓ DIRECTA ENTRE BARCELONA I MADRID”

  Amb motiu del 125è aniversari de la inauguració del primer tram de la línia de Vilanova, i sota el patrocini del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, el passat 14 d’abril fou inaugurada a l’Arxiu Nacional de Catalunya l’exposició històrica commemorativa sobre aquest esdeveniment.
  Aquesta està basada íntegrament en la documentació original que el Centre d’Estudis Històrics del Ferrocarril Espanyol conserva sobre la Compañía del Ferrocarril de Valls a Villanueva y Barcelona, així com sobre la Compañía de los Ferrocarriles de Tarragona a Barcelona y Francia, que l’absorbí anys després.
  Escriptures fundacionals, llibres d’actes dels consells d’administració i de les juntes generales, copiadores de correspondència, plànols del traçat i de diferents obres de fàbrica, expedients tècnics diversos, estudis i ofertes sobre el material d’explotació, evolució societària, fotografies, etc., formen part del material exposat.
  La Presidència de l’acte estava formada per Josep Maria Sans, director de l’Arxiu Nacional de Catalunya; Ricard Oliver, president del Centre d’Estudis Històrics del Ferrocarril Espanyol; Antoni Biada, descendent directe de Miquel Biada, promotor del primer ferrocarril peninsular entre Barcelona i Mataró; i Carles Guasch, comissari de l’exposició històrica que s’inaugurava.
  Obrí l’acte el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, el senyor Josep Maria Sans, qui, després de donar la benvinguda als assistents, posà de manifest l’estreta relació que uneix  ambdues institucions i el seu fructífer resultat en el decurs dels darrers anys.
  Amb aquesta deferència, agraí l’esforç fet en l’organització d’aquesta nova exposició, la qual dóna l’oportunitat a la nostra societat de conèixer els detalls d’una iniciativa que constituí l’antecedent  de l’actual AVE, en representar el primer intent per reduir les distàncies entre la capital catalana i Madrid.
  Un cop acabada la seva intervenció, passà la paraula al senyor Ricard Oliver, qui, en el seu torn, manifestà el seu agraïment a la Generalitat de Catalunya i al propi Arxiu Nacional de Catalunya pel patrocini i suport logístic ofert en tot moment per al plantejament de l’exposició.
  D’altra banda, agraí al conjunt d’institucions i empreses patrocinadores de les activitats culturals de l’entitat que presideix la permanent sensibilitat i el ferm compromís amb el món cultural. Respecte d’això, dedicà un especial agraïment a Siderúrgica Requena S.A. pel seu constant i incondicional suport, expressat en aquell acte a través de la presència del seu administrador, el senyor José Ignacio Baanante, desplaçat expressament des de Madrid.
  Sense més preàmbuls, i després de destacar algun dels aspectes que podrien ser contemplats a l’exposició, cedí la paraula al conferenciant.
  A continuació, Carles Guasch donà inici a la conferència històrica titulada “De la conexión local vilanovina al ferrocarril directo de Madrid”, en la qual va fer un repàs de la trajectòria de la Cía. del Ferrocarril de Valls a Villanueva y Barcelona, així com de la Cía. de los Ferrocarriles Directos de Madrid y Zaragoza a Barcelona.
  Exposà els intents per construir una línia “directa” entre Barcelona i Madrid, que hauria d’arrancar de Roda de Barà, passar per Reus, travessar Mora i Casp, i continuar per Montalbán, Calamocha i Molina de Aragón. També es deturà en l’enfonsament econòmic de l’empresa promotora, així com en el fracàs d’aquell primer intent per reduir les distàncies entre ambdues capitals.
  Finalitzada la seva intervenció, i acompanyat per Josep Maria Sans i Ricard Oliver, encapçalà la visita a les diferents seccions històriques de la mostra, ensems que responia les preguntes que li adreçaven alguns membres del públic assistent.

  La mostra romandrà oberta al públic a la seu de l’Arxiu Nacional de Catalunya (C/ Jaume I, 33-51. Sant Cugat del Vallès. Barcelona) fins el proper 20 de maig de 2007.