Aquest cap de setmana comença a funcionar el metro nocturn

Aquest dissabte, 14 d’abril, les línies de metro de Barcelona i les línies urbanes de Ferrocarrils de la Generalitat inicien el servei ininterromput els dissabtes a la nit i les vigílies de festiu. Aquesta mesura, que tindrà lloc fins al 13 d’octubre, ha estat impulsada pel Govern a través de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). L’objectiu és millorar la mobilitat i la seguretat viària en horari nocturn i potenciar el transport públic. Per tal de poder donar un servei de qualitat, es preveu reforçar el personal de manteniment i neteja així com incrementar els efectius de seguretat. A més, el nou horari permetrà impulsar el programa Metronit, un conjunt d’activitats culturals específicament vinculades al metro nocturn. Actualment, la xarxa de metro de Barcelona es composa de nou línies, sis de les quals (L1, L2, L3, L4, L5, i L11) són operades per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i les altres tres (L6, L7 i L8) per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). L’augment de la mobilitat en horari nocturn, especialment del públic jove, ha de trobar una resposta adequada per part del sistema de transport públic col·lectiu a fi de garantir una millor mobilitat i incrementar la seguretat viària en propiciar la disminució de l’ús del vehicle privat. En aquest sentit, durant els darrers anys s’han adoptat mesures per reforçar i ampliar els serveis nocturns d’autobús urbans i interurbans de Barcelona, i s’ha ampliat l’horari de funcionament del metro els caps de setmana fins les 2 de la matinada.

Més de 325.000 usuaris previstos Amb el volum que ha assolit la mobilitat nocturna en cap de setmana, es considera que ha arribat el moment de donar nous passos per a incrementar l’oferta de transport públic col·lectiu amb criteris d’eficiència. En aquest sentit, a partir del proper cap de setmana es posarà en marxa el metro nocturn de Barcelona de manera que hi hagi servei ininterromput els dissabtes a la nit i les vigílies de festiu fins el 13 d’octubre, i en un futur, si la demanda ho justifica, al llarg de tot l’any.

L’increment del servei suposarà el pas del dels combois en la franja d’horari ampliat cada 15 minuts (excepte l’L8 que serà cada 20 minuts) i es preveu que beneficiarà més de 325.000 usuaris.

Reforç de la neteja i de la seguretat

El funcionament continuat del metro fa necessari un reforç de la neteja i un canvi en la manera de dur-la a terme. A les línies de TMB a partir de la mitjanit i fins a les sis de la matinada es faran dues rondes de neteja dels trens en marxa, una pràctica que ja s’ha posat a prova anteriorment en dues línies, aprofitant les hores vall del matí. A més durant la matinada els equips de neteja actuaran a les estacions amb més passatge. D’altra banda, la seguretat al metro es basa en la dissuasió i la prevenció, tasques en què col·laboren els cossos policials i els efectius de vigilància. Els dissabtes a la nit es duplicarà el nombre d’efectius assignats a les diferents línies de TMB i també es reforçaran els equips mòbils disponibles per intervenir en cas d’incidència. El reforç de seguretat a metro de TMB equival a unes 200 hores de vigilància diàries. La prolongació de l’horari de servei implica també l’ampliació del contracte d’uns 200 agents d’atenció al client, encarregats de mantenir obertes les 121 estacions i de portar els 34 trens que circularan per les sis línies de TMB.

Pel que fa a FGC, l’ampliació del servei implicarà també el reforç del servei de neteja i l’increment dels serveis de seguretat, amb 43 hores addicionals diàries de vigilants. Pel que fa a l’increment de la resta de personal, hi haurà 7 maquinistes, 3 agents d’estació i 2 operadors del Centre de Supervisió d’Estacions més dedicats al servei nocturn. També s’ha ampliat l’horari de 3 agents d’estació i d’un operador del Centre d’Informació al Client. En total, es posaran en marxa 7 combois addicionals per cobrir el servei i hi haurà 23 estacions operatives.

Programació cultural Coincidint amb l’estrena del metro nocturn, es posarà en marxa el programa Metronit, que inclou fins al 26 de maig un seguit d’activitats culturals, moltes protagonitzades per col·lectius juvenils dels municipis metropolitans. L’estendard del programa és l’exposició del mateix nom instal·lada al vestíbul de l’estació d’Universitat, que subratlla les raons, els avantatges i les possibilitats que obre per al jovent el nou servei ininterromput de metro de les nits dels dissabtes i vigílies de festa.

Igualment, està previst que els punts de música, on cada dia tenen lloc actuacions en viu, tinguin la seva rèplica nocturna. La programació Metronit es fa amb la participació d’associacions vinculades al Casal d’Associacions Juvenils i al Consell de la Joventut de Barcelona, projectes culturals associats a l’Institut de Cultura de Barcelona i entitats juvenils vinculades a les Regidories de Joventut dels ajuntaments metropolitans.