La Universitat de Harvard estudia el futur de la línia Lleida – La Pobla i el seu impacte en el territori

Un grup de 14 estudiants de la universitat de Harvard, dirigits pel professor Joan Busquets i Grau, es troba elaborant un estudi sobre el paper del ferrocarril com a eix vertebrador del territori. El punt de partida de l’estudi és l’actual línia Lleida-La Pobla de Segur i les seves possibilitats de desenvolupament i perllongament.
El treball d’investigació, que porta per títol El Ferrocarril com a nova espina dorsal del territori. El nou ordre ferroviari i l’eix Lleida-Andorra, té un marcat perfil acadèmic i pretén oferir una visió de conjunt sobre el potencial d’aquest territori, tenint en compte tant la seva complexitat, com la seva història i cultura. L’experiència és fruit del conveni signat el passat mes de setembre entre FGC i la universitat de Harvard.
Segons el professor Busquets el treball té com a principal objectiu “crear nous escenaris amb noves potencialitats que serveixin per obrir noves vies econòmiques en aquest territori”. Joan Busquets afegeix que “actualment el territori català no és homogeni sinó que diferenciem la Catalunya continental o interior i la Catalunya litoral, ambdues amb un creixement molt diferenciat i amb un teixit social que té noves demandes que actualment no tenen solució”. El professor Busquets ha explicat que “la solució passa per un canvi del sistema econòmic i social a través del canvi d’ús del territori. S’han de trobar actuacions compatibles amb el territori que donin suport i més riquesa al que ja existeix”. Per Joan Busquets “el ferrocarril és una eina bàsica per aconseguir aquesta nova cultura de l’ús del territori atès que el tren estructura el
territori i no el depreda i obre noves possibilitats a través del seu perllongament”.
Val a dir que el mateix equip de Harvard que realitza aquest estudi ja va presentar-ne un altre de similar sobre la ciutat de Nova Orleans (EUA), en el qual preveia els resultats de la catàstrofe del Katrina.
L’estudi de la línia Lleida – La Pobla serà presentat abans de l’estiu a la mateixa Universitat de Harvard (Boston) i posteriorment a Catalunya.
.